Lukuvuosi 2011, osa 1.

Vuosi vaihtui uuteen ja samalla loppuu pitkäksi venähtänyt blogipaastoni. Aloitan sen tuhdisti kirja-arvosteluilla, joita on kertynyt iso kasa. Siippa sai minut viimein kirjaamaan kaikki lukemani kirjat ylös pikkuruiseen lukupäiväkirjaani ja tässä tulee vuodenvaihteen lukulistaa:

Robson, Justina: Keeping it Real (2007)

Ensimmäinen osa "Quantum Gravity"-sarjaa: salaperäinen aikapommi avaa Maan lisäksi muita ulottuvuuksi (keijujen, haltioiden, demonien maailmat muutamia mainitakseni). Uusi idea, jotain scifin ja fantasian välimaastosta. Näissä maailmoissa seikkailee kirjan (ja koko kirjasarjan) päähenkilö Lila Black, entinen ihminen, nykyinen kyborgi.

Pisteet 1-10: 9,5.

Clarke, Arthur C.: Jumalan moukari (2010, alkukielellä ilmestyi 1993)

Suuri asteroidi uhkaa Maata vuonna 2110. Kirja kertoo tämän asteroidin torjuntayrityksistä. Tekniset yksityiskohdat ovat mielenkiintoisia, mutta vanhentuneita ja kerronta on puisevaa. Ei ollut Clarke vanhoilla päivillään ihan entisensä.

Pisteet 1-10: 7.

Atwood, Margareth: Herran tarhurit (2010)

Erittäin hyvä käännös (Kristiina Drews) ja mielenkiintoinen dystopiakuvaus. Kirja kuvaa lähitulevaisuuden maailmaa, joka on yritysten, ei kansallisvaltioiden, hallussa. Maailma tempaa mukaansa: pitkästä aikaa erinomainen ja yllättävä kertomus. Sisarteos aiemmin ilmestyneelle Oryx ja Crake-teokselle, mutta tästä täysin itsenäinen.

Pisteet 1-10: 9,5.

Jääskeläinen, Pasi Ilmari: Harjukaupungin salakäytävät (2010)

Jyväskylään sijoittuva romanttinen spefitarina, johon liittyvät mystiset ja arvoitukseksi jäävät salakäytävät. Kirjaa on painettu kahdella erilaisella loppuratkaisulla, mutta lopun luettuani en kiinnostunut riittävästi, että olisin käynyt toisen lopun (netistä) lukemassa. Teos oli ehkä liian pitkä, kertomista olisi riittänyt paremmin ja tiiviimmin novelliin. Lisäksi teos tuntui olevan kiinnostunut enemmän tunnelmanluonnista kuin vastauksista esittämiinsä kiehtoviin ajatusleikkeihin. Kaikkea ei toki kirjassa tarvitse rautalangasta vääntää, mutta tämmöinen paatunut scifijäärä olisi halunnut ehkä hieman selvyyttää kysymyksiin, joita kirja esitti.

Pisteet 1-10: 8.

Burroughs, Augusten: Maagista ajattelua (2010)

Omaelämäkerrallisia novelleja, jatkoa teokselle (ja elokuvalle) "Juoksee saksien kanssa". Hervottoman hauskaa ja tarkkanäköistä ihmisten ja itsen havainnointia. En varmastikaan tulisi toimeen kovinkaan montaa sekuntia herra Burroughsin kanssa, mutta hitsit että hän kirjoittaakin hauskasti!

Pisteet 1-10: 10!!!

Remes, Ilkka: Shokkiaalto (2010)

Jokavuotinen Remes, josta ei taaskaan puutu vauhtia, vaarallisia tilanteita ja epäuskottavia kansainvälisiä kytköksiä. Remeksen esikoinen, Pääkallokehrääjä, oli oikeasti hyvä vaihtoehtohistoriallinen teos, muu tuotanto on taattua bulkkia, jota kannattaa lukea aivottomalla tuulella. Kerronta on kuitenkin yllättävän sujuvaa.

Pisteet 1-10: 8.

Pulkkinen, Riikka: Raja (2006)

Kertomus kahden sukulaisnaisen, keski-ikäisen Anjan ja teini-ikäisen Marin ihmiskohtaloista. Anjan tulisi tehdä päätöksiä dementoituneen miehensä suhteen, Marilla taas on suhde opettajaansa. Kovin kehuttu, mutta minusta melko keskinkertainen ihmissuhdekuvaus. Raja-sanaa toistetaan joka käänteessä: lukija ymmärtää kyllä vähemmälläkin vääntämisellä mistä kirjan nimi tulee.

Pisteet 1-10: 7.

Kas näin on lukuvuosi 2011 aloitettu, lisää tulee jahka ehdin lukemaan (ja ehdinhän minä!). Lopuksi kolmen kärki tähän mennessä:

1. Burroughs: Maagista ajattelua (täysi kymppi)
2.Robson: Keeping it Real (9,5)
3. Atwood: Herran tarhurit (9,5)

Jatkossa tulee arvosteluun myös tietokirjoja, niitä ei nyt ensimmäisessä satsissa sattunut olemaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Spefilukuhaaste jatkuu: 5. Suomalainen spefikirja

Kun saapuu yö

Vauvakirjojen aatelia...