Pahoinvointia Vintervägenillä ja muuta mukavaa

Tänään on kulunut tasan 40 vuotta siitä, kun ihminen käveli ensimmäisen kerran kuussa! Ja viimeksi siellä käytiin 37 vuotta sitten. Nyt pitäisi mennä uudestaan. Minä en sinne kylläkään lähde, avaruuslennot eivät ole minun juttuni. Mikä tuli viikonloppuna todistettua...

Minä vietin loppuviikkoni Tukholmassa ja tulipa siellä käytyä Naturhistoriska riksmuseetissa. Siellä on näpsäkkä Cosmonova-teatteri, jossa näytetään luontofilkkoja isossa planetaariossa TODELLA TODELLA 3D-versioina. Noh, Siipan kanssa mentiin katsomaan "Ensamma i universum?"-nimistä rainaa ja se oli menoa se! Siippa katseli säälien sivusta, kun minä yritin käsinojia puristaen pysyä kyydissä, kun avaruus alkoi keikkua ja matkattiin sitten ihan mieletöntä vauhtia planeetalta toiselle elämää etsien. Välillä pelotti ja oli pakko laittaa silmät kiinni: vaikka kuinka tolkutin tasapainoaistilleni että kyseessä on näköharha, niin ei se uskonut. Mutta opinpahan lisää ruotsia: Linnunrata on ruotsiksi Vintervägen. Se on jännä miten runolliseksi ihmiskunta tuntuu muuttuvan kuvaillessaan kotigalaksiaan kielellä kuin kielellä.

Mitäs muuta Tukholmasta sanoisi? Noh, ihan kuin Helsinki paitsi siistimpi ja juoppoja ei näkynyt missään. Ihmiset ymmärsivät kivasti ruotsiani, mutta monesti kyllä kysyivät että mitä Suomeen kuuluu yms. Eli mitä ilmeisimmin minulla on vahva aksentti! Osa vaihtoi englannin kieleen, ilmeisesti ovat kyllästyneet pakkoruotsiaan sönkkääviin suomalaisiin.

Kirjat ovat Ruotsissa halpoja, samaten lehdet. Niitä tuli ostettua täältä: Science Fiction Bokhandeln. Lisäksi tuli nähtyä Vasa-laiva (HIENO!), syötyä tolkuttomia määriä ruokaa (useaan otteeseen), kuunneltua tulomatkalla humalaista ruotsalaista polttariseuruetta ja paluusatamassa todettua taas muutama "mukava" fakta turkulaisista: vähien yöunien jälkeen turkulainen vieraanvaraisuus ja asiakaspalveluasenne loisti - poissaolollaan.

Mukavaa oli, pitää mennä taas pian uudestaan!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Spefilukuhaaste jatkuu: 5. Suomalainen spefikirja

Vauvakirjojen aatelia...

Spefilukuhaaste 2018