Tietokirjat 2011, osa 1.

Ja arvostellaan nyt sitten tietokirjojakin, kun nyt kaunokirjallisuuden kanssa alkuun päästiin. Niitäkin minä luen fiktion ohella aikas paljon. Tässä alkuvuoden arviot:

Mary S. Lovell: Mitfordin tytöt - sodassa ja rakkaudessa

Hyvin jännittävä näkökulma hulluun 1900-lukuun eksentrisen ja köyhtyneen ylhäisöperheen tyttärien näkökulmasta. Mitfordin perheessä oli kuusi kaunista tytärtä, jotka linkittyivät aika tehokkaasti aikansa poliittisiin ja kulttuurisiin voimahahmoihin. Esimerkkeinä voisi mainita Hitlerin ystävättären Unity Mitfordin ja Englannin fasistijohtaja Oswald Mosleyn toisen vaimon Dianan (s. Mitford). Voi turvallisesti sanoa, että Mitfordin tyttäret aiheuttivat vanhemmilleen erityisen paljon harmaita hiuksia, sen verran jänniä heidän seikkailunsa olivat.

Suosittelen kirjaa - tosin sen luettuaan törmää Mitfordeihin ja heidän ystäviinsä ihan joka käänteessä, sen verran linkittyneitä tytöt olivat Englannin silmäätekeviin. Teos kertoo myös loistavasta englantilaisesta "eksentrisyydestä", jonka Monty Pyton ilmaisisi näin. Mitä on esimerkiksi miettinyt herra Waugh antaessaan pojalleen nimeksi "Evelyn". Kaiken lisäksi tämä Evelyn menee naimisiin samannimisen naisen kanssa. Ystävät eivät sitten voi muuta kuin kutsua pariskuntaa he-Evelyniksi ja she-Evelyniksi. Myös Vivian on ihan kelpo miehen nimi...(just joo).

Kouluarvosana 4-10: 9.

Anna Kortelainen: Levoton nainen - hysterian kulttuurihistoriaa

Nainen on pelottava olento, ainakin miesten mielestä. Naiseuteen liittyy kovin paljon mystiikkaa, jonka yksi osa-alue on hysterian luokittelu sairaudeksi. Hysteria -sana on johdettu kreikan kielen kohtua tarkoittavasta sanasta, sillä tottahan toki naisen ennustamattomat mielenliikkeet johtuvat kohdun liikkumisesta väärään paikkaan elimistössä. Tämä "fakta" havaittiin myöhemmin pätemättömäksi Ranskassa (mutta ei Englannissa), vaan nainen katsottiin "synnynnäisesti alttiiksi" teatraalisiin tunteenpurkauksiin ja hillittömään käytökseen.

Anna Kortelainen, taidehistorioitsija, on tehnyt perusteellisen selvitystyön asiasta, josta olisi melkein odottanut lääketieteellistä selvitystä. Kirja sijaitsee kirjastossa naistentautien osastolla ja syystä: näin ennen vanhaan ajateltiin naisesta, tämä on meidän kaikkien naisten yhteistä perintöä menneisyydestä. Meidät kaikki voidaan kevyin perustein leimata hysteerisiksi, jos puolustamme omia oikeuksiamme ja kiukustumme kokemistamme vääryyksistä.

Kirja on ihan loistava ja kaikessa uskomattomuudessaan myös aika pelottavaa luettavaa. Mutta ainakin keksin loistavan vastauksen siihen jos joku haukkuu minua hysteeriseksi: "Kiitos kohtuni terveyteen osoittamastanne mielenkiinnosta! Se voi kylläkin ihan hyvin." Ja samalla saa terveellisen varoituksen siitä, että toisia ei ihan äkkiä kannata leimata psykologisilla häiriöillä. Hysteerikko oli 1800-luvun muotisana, nykyisin se taitaa olla "narsisti".

Kouluarvosana 4-10: 9,5.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Spefilukuhaaste jatkuu: 5. Suomalainen spefikirja

Vauvakirjojen aatelia...

Spefilukuhaaste 2018